Er zijn gevaarlijke stoffen gevonden in populaire parfums die verkocht worden in Nederland. De stoffen worden mede in verband gebracht met een verminderde vruchtbaarheid en een verstoring van de hormoonhuishouding. Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting Tegengif in coöperatie met de Deense consumentenbond en de Belgische organisatie ‘Kom op tegen Kanker’.

De huidige regelgeving is volgens de organisaties niet toereikend om kopers te behoeden voor blootstelling aan de schadelijke chemicaliën. De onderzoekers selecteerden, op basis van populariteit, twintig parfums en toetsten de bestanddelen aan lijsten van zorgwekkende stoffen. In het rapport van de onderzoekers is te lezen welke stoffen er in de parfums zijn aangetroffen.

26 gevaarlijke stoffen gevonden

Bij de twintig geteste geurtjes, waaronder merken zoals Hugo Boss en Giorgio Armani, werden 26 problematische chemicaliën gevonden. Het zijn stoffen die geassocieerd worden met onder andere een verstoring van je hormonen, mindere vruchtbaarheid en allergieën – en ze zijn moeilijk afbreekbaar in het milieu. Zo werd ook de stof ethylhexyl methoxycinnamate in verschillende soorten parfums aangetroffen. Deze uv-filter draagt bij aan de houdbaarheid van een geurtje.

Laboratorium onderzoek liet zien dat bij een enkel parfum de geurstof butylphenyl methylpropional naar voren kwam. ‘Deze stof is reproductietoxisch, dus schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht’, zegt Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif. ‘Gelukkig geldt er per 1 maart 2022 een verbod op het gebruik van deze stof in cosmetica op de Europese markt. Helaas geldt dat niet voor andere chemicaliën die wij aantroffen.’

‘Cruciaal om blootstelling te minimaliseren’

De organisaties zijn verontrust over de bij elkaar opgetelde blootstelling aan gevaarlijke stoffen die consumenten binnenkrijgen via verzorgingsproducten en parfums. Veel mensen gebruiken volgens de onderzoekers tussen de twaalf en zestien van zulke producten per dag, wat neerkomt op meer dan 160 gevaarlijke stoffen.