Veiligheid in het laboratorium is onderbelicht in de laboratorium-opleidingen. In de cursus Veilig werken met gevaarlijke stoffen in het lab wordt het onderwerp Biosecurity uitgebreid behandeld in de update van de cursus.

Biosecurity heeft meerdere betekenissen en wordt verschillend gedefinieerd. Het vormt een reactie op de dreiging van biologisch terrorisme, het voorkomen van de diefstal van biologisch materiaal uit  onderzoekslaboratoria. De National Academy of Sciences definieert bioveiligheid als “beveiliging tegen onopzettelijk, ongepast of opzettelijk kwaadwillig of kwaadaardig gebruik van potentieel gevaarlijke biologische agentia of biotechnologie, inclusief de ontwikkeling, productie, opslag of gebruik van biologische wapens, evenals uitbraken van nieuw opkomende en epidemische ziekte.”

Preventieve maatregelen worden ingezet om het gebruik van gevaarlijke stoffen om de verspreiding van deze biologische agentia te voorkomen. Biosecurity vereist de samenwerking van wetenschappers, technici, beleidsmakers, beveiligingsingenieurs en wetshandhavingsfunctionarissen.

Ook geinteresseerd in de cursus Veilig werken met gevaarlijke stoffen in het lab